11 iunie 1848 – istoria unei mistificari

Republica are la români oa traditie de o luna si o zi. O luna intre 19 iunie si 19 iulie 1848  si o zi de luni din anul 1870 ( 8 august – Republica de la Ploiesti).

La 9 iunie 1848 a fost citita la Proclamatia de la Islaz, o miniconstitutie revolutionara, in 22 de puncte. Era o constitutie aproape republicana, pentru ca punctul 5 cerea „Domn responsabil, ales pe cinci ani si cautat in toate straturile societatii” – pactic un presedinte de republica purtand titlul de domn.

11 iunie 1848 este ziua in care domnitorul Gheorghe Bibescu semneaza Proclamatia si recunoaste guvernul revolutionar.

100 de ani mai tarziu, comunistii au ales sa faca nationalizarea principalelor industrii pe 11 iunie, pentru a crea o legatura intre Republica Populară Română si Revolutia de la 1848.

Tehnic vorbind, abdicarea lui domnitorului Bibescu nu a fost urmata automat de proclamarea republicii. Republica a fost proclamata  19 iunie pe fondul agitatiilor pro – si contrarevolutionare si a durat o luna, dupa care este numita o locotenenta domneasca (Tara Românească redevine Principat, cu tronul vacant).

Experienta domnului responsabil a fost facuta in timpul lui Cuza. Responsabilitatea domnului implica, in contrapartida, puteri  destul de mari care ii sunt delegate. Domnia lui Cuza a aratat, intr-un timp foarte scurt, că pericolul ca domnul sa isi aroge puteri depline este foarte mare.

Asa ca republicanii de la 1848 au aderat la doctrina printului care domneste, dar nu guverneaza si au contribuit decisiv la nasterea Romaniei moderne, ca monarhie constituti0nala.

2 gânduri despre “11 iunie 1848 – istoria unei mistificari

  1. Pingback: Intrebare pentru republicani | Regatul RomÂniei

  2. Nick TEODOREANU, Presedinte al Centrului Ortodox FILOCALIA si Director General al Institutului Diplomatiei Culturale zice:

    Ma uitam, copil fiind, la bacnotele din vremea comunista; nu puteam sa inteleg cum se „pupa” personajul cu simbolistica. In Regalitate este altcumva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s