Modelul suedez

In anii ’90 eram batuti la cap metodic de catre fesenisti cu „modelul suedez”. Un model suedez fara rege, evident. Pentru ca, tot in acea vreme, regele nostru era tratat ca un tulburator foarte periculos al ordinii publice atunci cand se ducea sa aprinda o lumanare la mormantul stramosilor sai de la Curtea de Arges.

Azi e Ziua Nationala a Regatului Suediei. Pentru ca la 6 iunie 1523 a fost ales primul rege al Suediei independente (dupa ce fusese timp de un secol si jumatate parte a Uniunii de la Kalmar, condusa de regii Danemarcei).

Adoptarea „modelului suedez” ar putea incepe aici: Ziua Indepententei României (10 Mai) sa redevina zi nationala.

Deviza de azi a Casei Regale a Suediei este “PENTRU SUEDIA, IN RITMUL TIMPULUI!”.  Am aratat intr-o postare anterioara (aici) ca si Casa Regala a României are vocatia de a tine pasul cu timpul. Ceea ce nu se poate spune despre liderul care lauda, in decembrie 1989, „nobilele idealuri ale comunismului”, cand comunismul dadea faliment, si ne  propunea, cam in acelasi timp, un model suedez fara rege.

In fine, nu e lipsit de interes sa semnalez ca Suedia a intampinat cu bucurie ideea inovatoare de a avea o regina (regelui Carl al XVI-lea Gustav ii va urma fiica sa, Victoria)

In schimb, politicienii damboviteni se ascund in spatele formulei din Constitutia din 1923 in legatura cu succesiunea strict masculina pentru a pretinde ca Principesa Margareta nu poate urma la tron (ignorand vointa expresa a Regelui Mihai, care a semnat noul statut al Casei Regale in 2007).

Asadar, dragi fesenisti romani, daca doriti sa incercati modelul suedez, incepeti cu schimbarea formei de stat (de fapt, cu revenirea la forma de stat legitima: Regatul României). A, uitasem ca nu se poate, conform acelui ridicol articol 152, care vrea sa ne incremeneasca in anul de gratie 1990, putin dupa Duminica Orbului.

Atunci sa lasam deoparte vorbaria despre modelul suedez; in Suedia, regele poate fi dat jos oricand, daca poporul vrea. Dar poporul nu vrea. In Romania, mareata republica  nu suporta nici macar punerea in discutie, chiar daca poporul o cere. Si poporul a cerut punerea in discutie.https://i0.wp.com/www.celtnet.org.uk/images/sweden-flag.gif

 La Multi Ani, Suedia!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s