Principesa si impostorii

DSC_1420E un fapt: de la intrarea in Uniunea Europeana, România da bani Europei, nu invers. Contributia la bugetul Uniunii e mai mare decat fondurile nerambursabile primite.

Esecul acesta are si niste autori. Autori care sunt vinovati cel putin de neglijenta in serviciu. Prejudiciul fiind de multe miliarde de euro. Prejudiciu pentru noi, cei care platim. Nu impostorii care numesc incompetenti.

Veti spune ca asta e tara si nu se poate altfel?

Ba se poate. Stiti care este bilantul fondurilor straine atrase de Fundatia Principesa Margareta in ultimele doua decenii? Peste 20 de milioane de euro.

Bani care au mers spre batrani, copii in dificultate, burse de studii, proiecte de mediu, promovarea tinerelor talente. Proiecte adesea inovatoare, desfasurate cu o echipa de oameni integri, competenti si dedicati slujirii comunitatii.

Deci se poate. Si daca vom compara vorbaria gaunoasa din jurul fondurilor europene cu discretia eficienta a Principesei, vom intelege cine are cu adevarat România in inima.

Si poate ca ne vom hotarî, in sfarsit, sa nu mai dam bani si pe campanii electorale prezidentiale, doar pentru a auzi, printre sute de minciuni, cum sunt murdarite cuvinte ca patriotism, România, adevar si dreptate.

2 gânduri despre “Principesa si impostorii

 1. Domnul Valentin Lazea, Economist Şef al BNR, onorat să găzduiască această conferinţă pe o temă macroeconomică, explică din start importanţa atragerii de fonduri europene pentru România: “Este preferabil pentru o ţară să atragă fluxuri de capital negeneratoare de datorie externă, decât fluxuri generatoare de datorie externă”

  Dupa aderarea la UE – perioada 2007 – 2011, s-a înregistrat o creştere de 57 Mld Euro, adică ne-am împrumutat în ultimii 5 ani cu 57 Mld Euro, şi tot în aceşti 5 ani, cele trei componente negeneratoare de datorie externă au adus circa 50 Mld Euro, adică un raport de 1:1 între fluxurile generatoare şi cele negeneratoare de datorie externă, prevalând totuşi cele generatoare de datorie externă:

  –       investiţiile străine directe atrase – 24 Mld Euro

  –       transferurile private – remiteri nete – 20 Mld Euro

  –       fonduri europene – 12 Mld Euro din care 2,5 Mld Euro fonduri preaderare şi 9,3 Mld euro fonduri post aderare, dintr-un total alocat de 35 Mld Euro

  “Presa are o tentaţie masochistă de a spune că e o absorbţie de 6% gândindu-se strict la fonduri structural, dar dacă e să fim corecţi şi să spunem lucrurilor pe nume sunt 9,3 Mld Euro fonduri atrase post aderare“, timp în care s-au plătit 6,2 Mld Euro către UE, rezultând un net de 5,5 Mld Euro (luând în calcul şi fondurile preaderare) sau 3 Mld Euro dacă luăm în calcul doar pe cele post aderare. Astfel se destramă acel mit cum că România e contributor net, e departe de aşa ceva“ a spus domnul Valentin Lazea.

  “Este adevărat, situaţia putea fi mai bună dacă atrăgeam măcar 60%-80%, întrebarea este cum să creştem absorbţia de la 25% la 100%, adică de la 5,6 Mld Euro la 21 Mld Euro” a subliniat domnul Lazea.

  http://www.edp-org.com/ro/content/raport-absorbţia-fondurilor-europene-este-românia-capabilă-de-saltul-dorit

  • Din cele 3 mld euro postaderare scadeti vreo 5 – 10 mld serviciul datoriei externe (dobanzi la imprumuturi care nu ar fi fost necesare daca absorbeam fonduri ca Polonia) si vedeti ca tot la miliarde cu minus ajungem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s