Ultima republica sovietica

„Prezenta Constituţie întră în vigoare la data aprobării ei prin referendum. La aceeaşi dată, Constituţia din 21 august 1965 este şi rămâne în întregime abrogată.” (art. 149 al Constitutiei din 1991)

Asadar, intre 22 decembrie 1989 si 8 decembrie 1991, Constitutia Republicii Socialiste România a fost in vigoare. Veti spune ca a fost un aspect pur formal. N-as fi atat de sigur. Sa privim putin mai de aproape conducerea acestei republici sovietice, versiune 1990.

Nr. 1: Presedintele României

Ion Iliescu, protejat al Anei Pauker (una dintre figurile proeminente ale factiunii moscovite a Partidului Comunist Român) la inceputul ascensiunii sale in  Partidul Comunist, in anii 1947 -1951. A elogiat in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 „nobilele isealuri ale comunismului”, iar in iunie 1990 si-a inceput mandatul de presedinte ales prin chemarea minerilor in Bucuresti pentru a intimida opozitia democratica.

Nr. 2: Presedintele Senatului

Alexandru Bârlădeanu, cetatean sovietic din 1940, membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1945, este transferat, la cererea PCR, la Bucuresti, ocupand in urmatorii 20 de ani posturi importante in ministerele economice. A fost unul dintre ideologii planificarii socialiste a economiei. A ocupat functia de presedinte al Senatului pana in octombrie 1991, retragandu-se la doua luni de la destramarea Uniunii Sovietice.

 Nr. 3: Presedintele Camerei Deputatilor

Dan Marțian era in 1958 secretar al Comitetului UTC al studentilor români de la Moscova. In 1971 i-a urmat lui Ion Iliescu in functia de ministru al tineretului. Din 1974 pana in 1989 nu a mai detinut functii politice. A continuat sa predea socialismul stiintific la Universitatea Bucuresti.

Nr. 4: Prim-ministru

Petre Roman era singurul care nu facea parte din generatia moscovita. Era tânar, aratos, scolit in Occident. Dosarul lui avea totusi un avantaj in ochii tovarasilor: era fiul lui Valter Roman (Ernest Neuländer), ofiţer în Brigăzile Internaţionale din Spania (1936-1939), refugiat politic la Moscova unde a condus postul de radio „România Liberă” al Cominternului, direct controlat de CC al PCUS.

Credeti ca sunt suficiente motive sa spunem ca republica instaurata in 1990 este o republica sovietica? Ultima republica sovietica din Europa. Care a supravietuit cu 5 ani Uniunii Sovietice.

Anunțuri

Un gând despre “Ultima republica sovietica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s