Lux republican

Am vrut sa verific daca o republica parlamentara e mai ieftina decat o monarhie parlamentara. Eu credeam ca presedintii Italiei si Germaniei ar trebui sa coste foarte putin, avand in vedere prerogativele pur ceremoniale.

Presupunerea nu s-a confirmat.

Presedintele Germaniei are intr-adevar un buget sobru: 24 milioane de euro anual   (a se compara cu 7 milioane de euro pentru Cotroceni – pentru o tara cu un buget de 30 de ori mai mic!). Dar e, totusi, de 25 de ori mai scump decat Regele Olandei, si doar cu 33% mai ieftin decat Regina Marii Britanii.

Marea surpriza o furnizeaza insa Presedintia Republicii Italiene, cu un buget anual de … 228 milioane de euro.

Bugetele reunite ale tuturor moanarhiilor europene nu trec de 80 de milioane de euro pe an.

In schimb, Presedintia Republicii Franceze a depasit pragul de 100 de milioane de euro. Ceea ce e si mai spectaculos, in cazul Frantei, e ca, in ultimii 40 de ani, bugetele votate de Adunarea Nationala pentru presedinte au crescut de peste 40 de ori. Asa ceva ar fi de neconceput intr-o monarhie parlamentara.

4 gânduri despre “Lux republican

 1. Pingback: 10 Mai: crini si margarete | Dan Ghenea

 2. Pingback: Vă dau un leu pentru regele meu… | Dan Ghenea

 3. Pingback: Republica Italiană caută preşedinte | Contra republicii minciunii: Regatul României

 4. Eliminand complet tema banilor (care mi se pare mai mult decat cel mai josnic agument pentru a prefera sau nu o monarhie) si care mi se pare ridicol am scris aici,cateva motiv pt care vreau continuarea OFICIALA a Monarhiei si ARESTAREA TUTUROR POLITICIENILOR DE PANA ACUM.

  Pentru ca (in ordine aleatorie) :
  -Regele,si anume Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei e unul de al nostru,care lucreaza pentru noi si iubeste aceasta tara si popor,mai mult decat el insusi.Este de asemenea unsul lui Dumnezeu si extinderea LUI pe pamant,astfel formulele de adresare si etica (respectul,plecaciunile etc) faceti-le ca si cum a-ti facea pt Dumnezeu.
  – Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei e o binecuvantare data tarii de catre Dumnezeu,la momentul cel mai potrivit si a fost este si va fi Parintele Tarii protejand-o,iubind-o si dezvoltand-o la fel cum face orice parinte cu propriul copil.
  – Monarhia este,a fost si va fi intotdeauna forma de guvernamant a acestei superbe tari sub care sa mentinut,aparat si dezvoltat super.
  – Monarhia este cel mai democratic sistem de guvernamant
  – In Monarhie, COROANA simbolizeaza si are grija de independenta,suveranitatea si integritatea tari.
  – Monarhia si monarhul e un motiv de mandrie – Monarhul este un arbitru independent care are grija ca polticienii (ministri,primul ministru etc si justitia ) sa-si faca treaba onorabil,patriotic,legal si constitutional (vrei sa ajungem la asta http://tinyurl.com/os7h7u5 ? )
  – Monarhia reda comunitatii internationale si nationale garantia justitiei (prin insusi readucerea la conducerea statului pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei indreptam greseala istorica a tarii si astfel demonstram ca pretuim justitia si dreptatea).
  – Monarhia si Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei readuce in tara,mintea si sufletul oamenilor etica,moralitatea,patriotismul ,credinta,onestitatea,intelepciunea,eleganta,modestia,cumpatarea ,bunastarea si nu in ultimul rand viitorul tarii
  – Monarhul este cel care uneste oamenii,promoveaza intelegerea si dragostea intre Romani (sau altii,in functie de tara in cauza)
  – Monarhul sustine si are grija de istoria si cultura tarii (observa mutilarea cladirii operei nationale romane de catre bolsevici : inainte http://www.ort.ro/sites/default/files/untitled6.png si dupa http://www.infoo.ro/img/event/size_original/opera-timisoara-MN284859II.jpg )
  – Monarhul intotdeauna lucreaza pentru concetatenii sai
  – Monarhul se implica direct in rezolvarea problemele cetatenilor direct (prin asociatii,fonduri etc) si indirect (prin crearea “fundalului” ca oamenii sa se poata ajuta intre ei si cei saraci sa se mai emancipeze”
  – Monarhul are grija de bogatiile si frumusetiile tarii (anumite suprafete de teren de paduri din proprietatea tarii si a casei regale),de protejarea naturii si a parcurilor naturale
  – Monarhul contribuie la bunastarea tarii (profitul de pe terenul agricol detinut de Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei /Casa Regală a României merge la stat si nu numai asigura acoperirea micilor cheltueli ci mai si merge la stat) – Monarhul este un exemplu familiar (de familie)
  De ce Monarhia ? Pentru ca intotdeuna
  – In cei cel putin 2100 ani de existenta,de la Regatul Dac si pana azi a dus intotdeuna tara acolo unde merita.Pentru ca
  – Monarhia (dupa cum zice SI acest AMERICAN) e buna pentru suflet https://www.youtube.com/watch?v=gw6KVD91WLE si nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s