România intermitentă sau România permanentă?

Fiecare campanie electorala prezidentiala imparte România in două. Fiecare tabara considera ca preferatul celorlalti este inacceptabil (sau cel putin declara asta). Auzi frecvent in acele luni: daca iese Escu nu mai e de trait in tara asta.

Se vorbeste in acele zile mult despre tara, patriotism, viitor. Toti candidatii spun ca ei pot salva tara, iar ceilalti o vor vinde, o vor rupe, o vor batjocori.

Dupa alegeri, jumatate din tara va trai apoi cu zgura frustrarii, iar celalta jumatate va simti foarte repede gustul de fiere al dezamagirii. Toti vor prefera sa nu mai vorbeasca despre tara, patriotism, viitor. România devine latenta. In cel mai bun caz.

De fapt, pentru politicieni România nu exista intre campanii. Intre campanii, România e marea absenta de la marea imparteala si rafuiala.

Traim intr-o România intermitentă. Dar pana si acele prezente intermitente ale României in viata românilor sunt mai degraba reprize ale urii de sine.

Cand Romania va fi o monarhie constitutionala, majoritatea va putea decide, la fiecare 4 ani, sau mai des,  ce proiecte vrea sa incerce pentru a ridica România.

Dar nu va mai avea misiunea imposibila de a alege un presedinte care sa ii reprezinte pe toti. Iar Regele nu va fi un „sef al statului” (termen care nu exista, de altfel, nici in constitutia actuala), ci un reprezentant simbolic, peren, unificator al poporului suveran.

Mostenitorul tronului nu va trebui sa se gandeasca la combinatii politice, ci va putea folosi mult mai bine anii de ucenicie (care pot fi uneori decenii) pentru a-si cunoaste tara profund si a gandi in perspectiva lunga. Pentru că singura lui misiune (concordanta si cu interesele sale esentiale) va fi sa intruchipeze o Românie permanenta.

Avem un mare rege in viata. Un rege care ne leaga direct cu cea mai mare Românie care a existat vreodata.

O avem in fata ochilor pe Principesa Mostenitoare, care a facut deja aproape un sfert de veac de ucenicie pentru a purta, cu gratie si onoare, Coroana României.

Incepem sa-l cunoastem pe umatorul in linie la Tronul României, Principele Nicolae, si par sa fie semne bune.

In fata acestor cunoscute, vom alege iarasi un presedinte pentru nelinistea noastra, pentru agonizanta Românie intermitenta?

(din seria 7 avantaje ale monarhiei constitutionale)

Reclame

5 gânduri despre “România intermitentă sau România permanentă?

  1. Pingback: 7 avantaje ale monarhiei constitutionale | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s