Minciuna dantuieste (10 Mai 2013 la Cluj)

Ma apropii cu emotie de Piata Unirii din Cluj. Pe langa mine se rostogolesc, laolalata, bulgari de soare si ecoul unor cantece populare romanesti. In piata, forfota, polen, elice de papadii zburand prin aer, corturi ridicate la cantatul cocosului, oameni curiosi. 10-12 mai – Zilele satului romanesc, anunta plictisit un afis tremurat de vant. Nimic despre monarhie. Pe scena, oameni in costume negre, de care istoria se va lepada cu lehamite, incearca sa convinga audienta ca, pana si noaptea, grija satului romanesc le ridica pulsul si le innoada lacrimile in barba. Cativa ii cred si aplauda frenetic. Cei mai multi tac innourat si dispretuitor.
La cativa pasi mai incolo, un cort modest pe care sta scris simplu “Monarhia restaureaza Romania” si drapelul cu insemnele regalitatii fluturand vesel in vant.
Batrani cu umbrele de soare, oameni in floarea varstei, uneori si tineri, iau hotarat creionul intre degete si semneaza petitia pentru ridicarea unei statui a lui Carol I in inima Clujului. Nu ezita, nu cer informatii, doar isi zambesc si isi aseaza speranta pe hartie. Speranta ca tara asta nu va mai avea ochii bolnavi si imbatraniti asa cum ii are acum.
Cativa batrani imbracati in port popular asteapta sa urce pe scena. Au maini muncite si tample intelepte. Au vazut cortul adevarului si acum se indreapta cu drag spre el, la fel cum te-ai intoarce acasa.
In difuzoare, minciuna si ipocrizia dantuiesc desantat. Alaturi, adevarul vorbeste in tacere.

(relatare de Ramona Moroianu)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s