Meseria de rege

Dar politica este o sabie cu două tăişuri. Ea garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului. […]

Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică, simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor!

Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos.

(extrase din discursul Majestatii Sale in Parlamentul României, 25 octombrie 2011)
Apar in discursul Regelui Mihai cuvinte pe care politicienii aproape ca nu le mai pronunta: rost, etica, simt al datoriei, iubire de tara. Regele le spune linistit si impresionant. Pentru simplul motiv ca si-a trait viata dupa aceste repere si a condus tara, intr-un moment dramatic al istoriri sale, cu simt al datoriei, iubire de tara si competenta.
„România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi”,  a mai spus regele nostru vorbind despre  „arta cârmuirii”. Sunt convins ca a folosit cuvantul „arta” in sensul sau vechi de „mestesug de inalta calificare”.
Regele Mihai isi cunoaste bine meseria  si a dovedit ca stie sa se uite pe sine cand e vorba de servirea tarii. Cunoasteti vreun politician român care sa indeplinesca simultan aceste doua conditii? Daca nu gasiti acolo, cautati in familia regala. Ce ziceti de Principesa Margareta, Custodele Coroanei României?

Reclame

2 gânduri despre “Meseria de rege

  1. Pingback: 7 avantaje ale monarhiei constitutionale | Dan Ghenea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s