Trecutul imprevizibil

Citind un blog de istorie letona am gasit inca o ilustrare a zicerii „pentru marxisti viitorul e sigur, trecutul este imprevizibil”. Am aflat ca 9 mai a fost sarbatorita pentru prima data ca Zi a Victoriei in Uniunea Sovietica abia la 20 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Pentru ca abia atunci servea niste interese politice la zi (articolul, foarte interesant, poate fi citit aici)

Am facut o paralela cu disputa romaneasca 9 versus 10 Mai. In 1948, din tabloul proclamarii independentei Romaniei au fost scosi Domnitorul Carol (pentru ca trebuia trecut sub tacere rolul esential al Dinastiei la independenta, unitatea si prosperitatea tarii) si primul-ministru Ion C. Bratianu (pentru ca era liberal, iar ultimii fruntasi ai PNL tocmai fusesera trimisi in inchisori). A fost trecut sub tacere chiar si continutul motiunii votate de Adunare. A ramas doar  asa-zisa declaratie de independenta rostita de Mihail Kogalniceanu (care era de fapt un raspuns, destul de evaziv, al ministrului de externe la o interpelare a deputatului Fleva).

Oricum, numele oficial al sarbatorii era stabilit in 1948 ca Ziua Eroilor (mai mult despre asta- aici). In anii national-comunismului (dupa 1965) si-a primit numele de Ziua Independentei dar, foarte semnificativ, era sarbatorita la pachet cu Ziua Victoriei, model sovietic.

Regatul României si-a serbat vreme de 70 de ani independenta pe 10 Mai. Iar Regatul României a fost singura Românie independenta.

Reclame

Un gând despre “Trecutul imprevizibil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s