Sunteti mai republican decat C.A. Rosetti?

Puneti aceasta intrebare unui prieten care crede ca are convingeri republicane. Pentru ca in Romania au fost putini republicani din convingere, iar C.A. Rosetti a fost cel mai consecvent.

Doar unii dintre paşoptişti (Bălcescu, Rosetti) au fost, pentru scurt timp, sustinătorii ideii de republică la români. Mai precis pană cand au vazut că şi la noi, ca şi la francezi, ideile republicane esuează rapid in dictatură.

La francezi, primul preşedinte al celei de-a doua republici, ales in 1848,  se proclamă dupa 3 ani dictator pe viată, iar dupa incă un an, impărat, sub numele de Napoleon al III-lea.

La noi, domnitorul ales (domn responsabil in fata Adunarii, ca intr-o republica prezidentiala), Cuza–Vodă, promovat initial de paşoptişti, la 2/14 mai 1864, dupa 5 ani de domnie, da o  lovitura de stat si promulga o reglementare constitutionala care ii permite sa guverneze autoritar.

In fata acestei constatări, liberalii formează aşa numita “monstruoasă coalitie” chiar cu adversarii lor politici ireductibili, conservatorii, pentru inlăturarea lui Cuza, aducerea printului străin şi adoptarea unei constitutii, ce va fi  similară celei belgiene (monarhie tanăra si  liberală, Belgia este primul stat care creează un rege prin vointa nationala).

Dar sprijinul pentru monarhia constitutională al “roşiilor” (asa li se spunea liberalilor in epocă) nu a fost doar conjunctural. Au fost chiar sustinatorii cei mai fideli ai Regelui Carol. In asa masură incat politicianul conservator Eminescu il numea pe rege, condescendent, “Carol I cel Ingaduitor”, referindu-se la presupuse legături ascunse cu liberalii.

Chiar si cel mai radical dintre paşoptişti, C.A. Rosetti, ajunsese sa spună că forma monarhică, aşa cum era ea sub Carol I Intemeietorul, protejează foarte bine esenta guvernămantului democratic republican (cel ideal, se intelege!).

Sunteti mai republican decat C.A. Rosetti? Sau poate credeti ca republica adusa de tancurile sovietice in România este mult mai aproape de ideal decat cea pe care si-ar fi putut-o imagina Rosetti la 1866?

Vezi si Republicanii pasoptisti au adus printul strain

Reclame

Un gând despre “Sunteti mai republican decat C.A. Rosetti?

  1. REPUBLICA UN SUROGAT SOVIETIC. MULTI DINTRE ASA ZIŞII REPUBLICANI HABAR N-AU CE ESTE **REPUBLICA ** CUM A FOST PROCLAMATĂ IN ROMÂNIA , AU INVĂŢAT LA SCOALA O ISTORIE FALSIFICATĂ SI IMPUSĂ DE COMUNISTI, MULTI NU VOR SĂ ACCEPTE VERSIUNEA ISTORIEI ADEVAĂRATE, LE E FRICĂ SA CITEASCA SUNT IGNORANTI SAU LE E FRICĂ CĂ VOR DESCO- PERI ADEVARATUL ADEVĂR, REFERITOR LA MONARHIE SI BINEFACERILE ACESTEIA. SA LE DAU UN REPER- CARE ESTE NIVELUL DE CIVILIZAŢIE SI DE TRAI DIN TĂRILE MONARHII CONSTITUŢIONALE DIN EUROPA ( SA LE DESCOPERE) COMPARATIV CU ROMÂNIA ? SI AR FI DE AJUNS.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s