Mihai I, Domn al Moldovei

Mihai I este regele care a reusit, in conditii extrem de vitrege, sa pastreze jumatate din inima moldava a României.

Istoria nu se scrie cu daca, si totusi… Sa ne gandim putin: in martie 1944 Armata Rosie ocupa nordul Moldovei, iar in orasele Botosani, Dorohoi si Suceava introduce administratie militara sovietica. Ofensiva din 20-22 august duce linia frontului pana la Bârlad si Galati. Daca Antonescu reusea sa reziste cateva saptamani pe linia Focsani – Galati, probabil ca rusii, care deja introduceau, la 50 de km in spatele frontului administratie civila sovietica, ar fi indeplinit planul, vechi de 20 de ani si mereu reafirmat, al unificarii “poporului sovietic moldovenesc”.

A venit insa actul de la 23 august, care a incurcat multe planuri. Armistitiul semnat la Moscova in 12 septembrie 1944, oricate pacate ar fi avut, a permis reintroducerea administratiei românesti in Moldova de dincoace de Prut. Acest lucru s-a intamplat in timpul celui de-al doilea guvern Sanatescu. E drept ca, la inceputul anului 1945, multe prefecturi au fost luate cu asalt de agitatorii comunisti si ca la 6 martie  s-a instaurat la Bucuresti un regim prosovietic, dar granita din 1940 a Moldovei nu a mai fost repusa in discutie.

Indraznesc sa cred ca fara impresia puternica produsa de gestul curajos al Regelui (inclusiv asupra lui Stalin) si fara loialitatea armatei române fata de regele ei, granita României ar fi astazi pe Milcov.

Regele Mihai a fost dispus sa faca tot ce era cu putinta pentru a pastra Moldova asa cum o primise; un oarecare presedinte a gasit de cuviinta sa spuna vorbe de ocara despre cel ce recastigase Moldova prin curaj si fara sa-si piarda onoarea. De vorbit a vorbit multe acel presedinte, dar de facut, n-a facut nimic pentru moldoveni, nici de dincoace, nici de dincolo de Prut, ca nici nu mai poate scoate capul prin Iasi.

Iar Domn al Moldovei sa stiti ca inca se gaseste. S-a aratat in lumina in noaptea Invierii din 1992, la Putna. Nepotul marelui rege Ferdinand, ultimul al Domn al Întregii Moldove. Iar Principesa Mostenitoare poarta numele Musatei (Margareta), mama primului Domn al Intregii Moldove, incepatoarea dinastiei Musatinilor. (mai mult despre aceasta simbolica intamplare puteti citi aici).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s