10 Mai: Unire, Libertate si Regat

10 Mai a fost Ziua Nationala a Regatului Romaniei, singura tara care i-a cuprins, timp de 21 de ani si jumatate (1918 -1940), pe toti românii.

Oamenii care au facut Unirea cea Mare au cerut alipirea la Regatul României si au sarbatorit, si ei, ziua de 10 Mai ca sarbatoare nationala.

Adevarata Românie nu putea exista fara independenta Regatului României. Armata acestei tari mici a mers pâna la Budapesta si a facut posibila unirea efectiva, nu doar declarativa.

E ciudat sa consideri ca Unirea Ardealului reprezinta mai mult decat unirea Basarabiei (27 martie/9 aprilie 1918) sau a Bucovinei (28 noiembrie 1918).

A fost doar una dintre unirile anului 1918. Si nici macar atat. A fost o declaratie a romanilor transilvaneni. Unirile cu Basarabia si Bucovina au devenit imediat efective; pentru Transilvania, Legea Unirii a fost adoptata in decembrie 1919, dupa sfarsitul ostilitatilor cu Republica Sovietica Maghiara si semnarea tratatului de pace cu Austria.

A fost un act simbolic, nu un moment hotarâtor al istoriei.
Afirmatia ca Declaratia de la Alba-Iulia, din 1 Decembrie 1918, e mai importanta decat recunoasterea internationala a numelui tarii – Romania (10 Mai 1866, data la care Carol I depune juramantul ca domn ereditar), proclamarea independentei (10 Mai 1877) si incoronarea primului Rege al Romaniei (10 Mai 1881) mi se pare hazardata.

Cu ce s-ar fi unit Ardealul daca n-ar fi existat Romania? Care armata ar fi garantat dreptul la autodeterminare daca nu exista armata Romaniei Mici? Cine ar fi negociat, la Paris, recunoasterea Unirii daca nu ar fi existat un stat românesc recunoscut international, care sa mobilizeze 600 000 de soldati?

Dar chiar presupunand, de dragul discutiei, ca 1 Decembrie ar fi cea mai semnificativa data a istoriei noastre, cum vi se pare ca suntem singura tara din lume care nu-si sarbatoreste (si) Ziua Independentei?

Vezi si 10 argumente pentru 10 mai

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s